• latifcembaran@hotmail.com
  • 0 332 235 49 74

Latif Cem Baran: Adil Emeklilik Sistemi İçin Yeni Düzenlemeler Gerekli

Latif Cem Baran: Adil Emeklilik Sistemi İçin Yeni Düzenlemeler Gerekli

EYT konusu uzun süredir Türkiye’nin gündeminde olan ve çözümlenmeyi bekleyen bir sorun halindeydi. Sorunun giderilmesi adına yapılan yoğun çalışmaların ardından EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 03.03.2023 günü Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 09.09.1999 yılı öncesinde sigorta girişi olanlara yaş şartına bakılmaksızın emekli olabilme hakkı tanındı.

Emeklilik Düzenlemesi ve Mağduriyetler

               Ülkemizde emeklilik sisteminin dinamikleri üzerindeki değişiklikler, farklı kesimler arasında tartışmalara ve mağduriyetlere neden olmuştur. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası sonrasında ortaya çıkan mağduriyetler, emeklilik bekleyen bireylerin yaşadığı zorlukları açıkça gözler önüne sermektedir.

1-) EYT yasasının yalnızca 09.09.1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olanları kapsaması

2-) EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle, staj ve çıraklık gibi meslek eğitimleri almış olanların bu dönemlerinin emeklilik sürecine dahil edilmemesi

3-) BAĞ-KUR emeklilik prim sayısının 9000 gün olması

 gibi sorunların çözümü ülkemizdeki birçok insanı yakından ilgilendirmektedir.

Adil Emeklilik Sistemi: Beklentiler ve Mağduriyetlerin Giderilmesi

               Ülkemizin emeklilik sistemi, zaman içerisinde farklı düzenlemeler ve yasalarla şekillenmiş olsa da hala birçok vatandaşın beklentileri ile karşılaşmadığı bir noktada durmaktadır. Özellikle staj ve çıraklık döneminden etkilenenler, 2000-2008 arası çalışanlar ve Bağ-Kurlular için gündeme gelen mağduriyetler, “adil bir emeklilik sistemi” arayışını bir kez daha gündeme getirdi.

          Genel Başkan Hukukçu Latif Cem Baran mağduriyetlerin giderilmesi ve emeklilik beklentisi içerisinde olanları ilgilendiren çalışmaların yapılması için önerilerde bulundu. Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması ve adil bir emeklilik sisteminin inşa edilmesi için bu çalışmaların yapılmasının önemini vurgulayan Baran; öncelikle 2000-2008 yılları arasında sigorta girişi olanlar için kademeli bir emeklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu düzenlemeyle birlikte EYT yasası kapsamı dışında kalanlara da emeklilik hakkı tanınması gerektiğini belirtti. Staj ve çıraklık dönemlerinin çalışanların emeklilik süreçlerine dahil olmamasının mağduriyetler oluşturduğunu, bu dönemlerin emeklilik süreçlerine dahil edilerek çalışanların taleplerine karşılık verilmesinin adil olacağını belirten Latif Cem Baran ayrıca BAĞ-KUR prim gün sayısının da 9000 günden 7200 güne düşürülerek vatandaşların emeklilik beklentilerinin gerçekleşebileceğini dile getirdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir